ORTODONTIE ORTOPEDIE DENTO-FACIALA CHIRURGIE ORTO-MAXILO FACIALA Rosiori de Vede :   Luni - Vineri 08 - 12 Caracal :         Luni - Vineri 17-20 Valcea :           Sambata para 10-14 Craiova :          Sambata impara 10-16
Medicul ortodont este specialistul in diagnosticul, preventia si tratamentul anomaliilor dento-maxilare .
Toti ortodontii sunt dentisti, insa doar 6% dintre dentisti sunt si ortodonti.
1. La ce varstă ar trebui să-mi duc copilul la ortodont?
Asociaţia Americană de Ortodonţie recomandă vârsta de 7 ani, deoarece în cazul majorităţii copiilor la această vârstă au erupt deja suficienţi dinţi permanenţi pentru a putea evalua situaţia din punct de vedere ortodontic.

2. Este nevoie de o trimitere de la medicul dentist pentru o consultaţie de specialitate?
Nu este nevoie. Deşi o parte din pacienţii noştri sunt recomandaţi de medicul lor dentist, există pacienţi care vin din proprie iniţiativă.

3. Dinţii se pot îndrepta odată cu creşterea?
Nu. Spaţiul pentru dinţii din faţă nu se măreşte odată cu creşterea. La majoritatea oamenilor, odată cu erupţia molarilor permanenţi spaţiul pentru dinţii din faţă tinde să scadă.

4. Cum să mă programez pentru o consultaţie?
Dacă consideri că tu sau copilul tău are nevoie de tratament ortodontic, pur şi simplu sună-ne sau trimite un e-mail prin care ceri o programare. Cu această ocazie ţi se vor cere câteva informaţii simple de către persoana care te programează.

5. Ce se întâmplă cu ocazia primei consultaţii?
La sosire eşţi întâmpinat de coordonatorul de tratamente de la recepţie. Te vom invita să completezi o fisă-chestionar cu date personale şi întrebări care ne ajută să cunoaştem motivul prezentării ,istoricul medical şi dentar.După aceea vei fi introdus în cabinetul de consultaţii, unde Dr.Prodanescu îţi va face o consultaţie amănunţită şi veţi discuta posibilităţile de tratament.Deoarece ştim că timpul tău este preţios, dacă timpul ne permite, vom face înregistrările necesare pentru diagnostic:fotografii,amprente;îţi vom face o trimitere la cabinetul de radiologie pentru radiografiile necesare pentru diagnostic. Radiografiile sunt digitale şi ne sunt transmise prin e-mail, ceea ce înseamnă că nu este necesar să mai faci un drum înapoi la cabinet ca să le aduci.
INTREBARI FRECVENTE :
Cu ocazia primei consultaţii scopul este de a găsi răspuns la câteva întrebări de bază:

-   există o problemă care necesită tratament ortodontic?
-   tratamentul trebuie început acum sau poate fi amânat până la o dată ulterioară la
    care dezvoltarea, erupţia dinţilor sau alte circumstanţe vor fi favorabile tratamentului?
-   ce mijloace terapeutice pot veni în discuţie în cazul tău?
-   este nevoie de extracţia unor dinţi permanenţi?
-   care este durata estimativă a tratamentului?
-   cât va costa tratamentul?
-   ce posibilităţi de plată există?

De asemenea, te încurajăm să ne pui întrebări ca să fii cât mai informat în legătură cu problema ta
.
Deşi răspunsul la cele mai multe întrebări poate fi dat de la prima consultaţie, considerăm că fiecare caz este unic . Din acest motiv răspunsurile finale ,personalizate, ţi le vom da după un studiu de caz ce presupune analiza tuturor informaţiilor oferite de consultaţie şi înregistrări.
Vom programa o a doua şedinţă în care îţi vom prezenta diagnosticul complet şi planul terapeutic propus, precum şi detalii legate de derularea tratamentului.Îţi vom răspunde la orice întrebare suplimentară.Scopul nostru este ca decizia pe care o vei lua să fie o decizie informată.

Te rugăm să aduci la prima consultaţie un act de identitate al persoanei consultate, precum şi orice radiografie care nu este mai veche de 6 luni.
6. Va fi nevoie de extracţii dentare?
Extracţiile dentare sunt necesare uneori pentru obţinerea unor rezultate optime. Deşi tehnica avansată ne permite în cele mai multe cazuri să aliniem dinţii fără extracţii, acestea pot fi necesare pentru stabilitatea cazului, estetica facială,sănătatea parodonţiului şi ocluzia dentară.

7. Cât durează tratamentul?
Evident , durata tratamentului variază de la caz la caz: între 12-36 luni ,cu o medie de 28 de luni.

8. Cât costă tratamentul? Există diferite posibilităţi de plată?
Este imposibil de stabilit un preţ înainte de o consultaţie .Un preţ estimativ este prezentat cu ocazia primei consultaţii. Preţul final se comunică cu ocazia prezentării planului terapeutic.
Există mai multe posibilităţi de plată, care ţi se vor prezenta cu ocazia consultaţiei primare şi secundare.

9. Cât de dese vor fi controalele?
Controalele se programează în funcţie de nevoile specifice ale cazului.De obicei sunt la 4-10 săptămâni.

10. Puteţi să-mi programaţi toate consultaţiile după şcoală sau servici?
Din păcate nu avem posibilitatea să programam toate controalele în afara orelor de şcoală sau servici. Dar având în vedere distanţa destul de mare dintre vizite,absenţele nu vor fi numeroase. De obicei şedinţele mai lungi le programăm dimineaţa. În rest ne străduim să vă oferim cea mai potrivită oră.

11. Pot să-mi trimit copilul singur la programări?
De obicei da. Dacă totuşi este nevoie să vă comunicăm ceva în legătură cu tratamentul, va vom anunţa prin copil sau telefonic.

12. Tratamentul cu aparate dentare este dureros?
În general, nu. Totuşi ,în primele zile după aplicarea aparatului sau după şedinţele de activare,dinţii pot fi sensibili,sau să doară uşor. Nivelul de discomfort variază de la individ la individ.Dar nu trebuie să doară pentru ca să “lucreze”.

13. Pot să mă întorc la şcoală sau la servici după aplicarea aparatului?
Desigur. Poti sa-ti continui activitatile uzuale imediat.

14. Pot să mănânc după aplicarea aparatului?
Cu mici excepţii pe care le vom semnala, da.

15. Este nevoie de anestezie la aplicarea aparatului dentar?
Nu este necesara anestezia.

16. Pot să fac sport în timpul tratamentului ortodontic?
Da.Recomandăm purtarea unor gutiere de protecţie în timpul sportului. Aparatele mobilizabile nu se vor purta în timpul sportului.

17. Este nevoie de controale periodice la medicul dentist în timpul tratamentului ortodontic?
Absolut! Medicul dentist verifică nevoia igienizării profesionale, profilaxia cariei dentare
şi tratează eventuale carii apărute în decursul tratamentului.
18. Sunt interzise anumite alimente în timpul tratamentului cu aparate dentare?
Da. Ca regulă generală trebuie evitate alimentele dure, lipicioase,cu conţinut ridicat de zahăr şi sucurile carbogazoase. Exemple: dulciuri lipicioase, popcorn, pâine prajită, crustă de pizza crocantă, fructe şi legume crude de consistentă dură, băuturi carbogazoase dulci(cola,fanta,sprite,etc). Scopul acestor interdicţii este de a evita dezlipirea aparatului dentar, ceea ce duce la prelungirea duratei tratamentului şi evitarea demineralizării smalţului în jurul bracketurilor,care poate lăsa urme pe dinţi sau chiar duce la apariţia cariei dentare.

19. Cât de des trebuie să mă spăl pe dinţi în timpul tratamentului?
Cel puţin de patru ori pe zi: dupa fiecare masă şi înainte de culcare. Îţi vom arăta cum să-ţi speli dinţii cu aparatul dentar. De asemenea, îţi vom recomanda o apă de gură cu fluor sau cu efect antiinflamator şi antimicrobian,dacă este nevoie.

20. Ce reprezintă urgenţă? Ce să fac în asemenea cazuri?
Dacă se desprinde un element al aparatului, sau dacă te jenează prea tare , sau dacă s-a rupt aparatul. Îţi vom face un instructaj pentru diferitele situaţii care pot apare. Ca regulă generală, în caz de urgentă te rugăm să suni la cabinet. Ţi se vor da instrucţiuni prin telefon sau dacă este necesar te vom programa pentru o şedintă de urgenţă.

21. Pot apare probleme ortodontice si când copilul are dinţi de lapte?
Da,există câteva situaţii care necesită tratament în dentaţia de lapte. Cu ocazia consultaţiei putem identifica aceste probleme . Pentru restul cazurilor vom amâna tratamentul până la momentul optim .

22. Ce este tratamentul timpuriu sau faza unu de tratament?
Tratamentul timpuriu se adresează copiilor cu vârsta între 7-10 ani. Durează 12-21 de luni şi se adresează unor probleme care s-ar agrava fără tratament . De asemenea ajută la recaştigarea încrederii de sine şi la îmbunătăţirea imaginii de sine a copilului.

23. Va avea nevoie copilul meu si de tratament cu aparat fix, chiar dacă a fost tratat timpuriu?
Cel mai probabil ,da. Perioada de timp dintre cele doua faze este o perioadă de repaus în care creşterea maxilarelor şi erupţia dentară este atent monitorizată . Pacientul şi părinţii vor fi informaţi din timp de necesitatea fazei a doua de tratament.

24. Este prea târziu să am aparat dentar dacă sunt adult?
Nu. Un procent surprinzător de mare este reprezentat de pacienţii adulţi. Aproximativ un sfert din pacienţi sunt adulţi.Niciodată nu este prea târziu pentru un tratament care poate îmbunătăţi sănătatea şi aspectul dinţilor,precum şi starea de bine şi de mulţumire.

25. Pot purta aparat dentar dacă am lucrări dentare sau îmi lipsesc dinţi?
Da. Dinţii cu coroane se deplaseaza la fel ca şi dinţii naturali. Tratamentul ortodontic poate ajuta la închiderea spaţiilor lăsate de absenţa unor dinţi.

26. De ce ar trebui să apelez la un medic specialist ortodont?
Dinţii şi uneori structurile faciale sunt influenţate în mod ireversibil de tratamentul ortodontic.Din acest motiv este important ca tratamentul sa fie ales şi condus cu deosebită grijă şi profesionalism. Medicul ortodont a urmat o specializare de 3 ani dupa terminarea facultăţii şi este în măsură să stabilească un diagnostic corect şi să trateze problemele ortodontice într-un mod profesionist şi individualizat.